seven

Skomakarlåda

Skomakarlåda med din Elon kock

Välkommen! Här kan du se filmen med din Elon kock, ta del av receptet och få tips om produkterna som används. Mer recept från din Elon kock finns ovan.

Från skosula till skomakarlåda

Rulle (SV) med ugnsgratinerat mos på potatis och palsternacka, bacon, smörstekta kantareller och mustig rödvinssås

Ingredienser (4 personer)

Rulle

  • Älg eller nöt Ca 600g
  • Salt
  • Peppar

Ugnsgratinerat mos

  • 900 g potatis, mjölig sort
  • 250 g palsternacka
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • Salt
  • Peppar

Rödvinssås

  • 1 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 10 svartpepparkorn
  • 4-5 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl kalv- eller oxfond
  • Salt
  • Ev. Maizena

Topping

  • Kantareller
  • Bacon
  • Persilja

Gör så här:

Köttet

Trimma rullen till önskad form. Krydda med salt och peppar och stek snabbt i het stekpanna för yta.
Lägg i en vakuumpåse. Vakuumförpacka och placera påsen i ditt sous videkärl (kastrull eller dylikt) fyllt med vatten.
Starta staven på 56° och 12-14h efter storlek/typ av kött.
När det börjar bli dags för middag, ta ut ur påsen och torka av köttet.
Krydda med peppar och salt och stek runtom i en väldigt het stekpanna för kraftig stekyta.
Låt vila ca 5-10 minuter och skär sedan upp i ca 1-1.5cm tjocka medaljonger.
TIPS! Älgkalv är mörare än älgtjur t.ex. och behöver därför inte lika lång tid i sous vide.

Rödvinssås

Finhacka schalottenlöken och stek lätt i kastrull med smör. Den ska ej få yta men bli glansig och mjuk.
Tillsätt timjan, rödvin, svartpeppar och lagerblad. Låt reducera sakta tills ca 1 dl kvarstår.
Häll på fonden (Om du använder koncentrerad fond, se på flaskan hur mycket vatten du ska späda med) och låt reducera till ca hälften.
Sila av såsen och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt en klick smör för glans i såsen och rör aktivt tills den är smält.
Red ev. med Maizena till önskad tjocklek.

Ugnsgratinerat mos

Skala och skär palsternackan samt potatisen i jämnstora bitar. Lägg i kastrull med saltat vatten och koka tills färdig.
Häll av vattnet och tillsätt tärnat smör. Låt smöret smälta lite och tillsätt salt och peppar.
Mosa lätt med elvispen och tillsätt äggulorna. Vispa till önskad konsistens. Tillsätt en extra äggula vid behov.
Smaka av med kryddor innan placering i ugnsfast form.
Kör i varmluftsugn 200° tills gyllenbrun yta på topparna av moset.

Topping

Placera baconet på ett folieark med uppvikta kanter. Kör i varmluftsugn 200° tills gyllene och rejält knaprigt.
Grovhacka kantarellerna och stek i en torr stekpanna tills allt vatten i svampen är borta.
Tillsätt smör och stek tills gyllenbrun och knaprig. Smaka av med lite salt.

Montering

Montera hela rätten direkt i formen eller servera portionsvis på tallrik, snåla inte med toppingen för den extra härliga höstsmaken! Smaklig spis!

Dryckestips

Mustigt rödvin t.ex. Ripasso eller Amarone, lämpligen resterande av flaskan som är i rödvinssåsen.

Produkter som används i receptet: