Kräftfesten
Västerbottenpaj till årets kräftskiva
Här kan du se filmen med din Elon kock, ta del av receptet och få tips om produkterna som används. Mer recept från din Elon kock finns ovan.
Västerbottenpaj
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vatten
Fyllning
- 450 g Västerbottensost
- 1 dl finhackad färsk dill
- 3 ägg
- 2 dl Vispgrädde
- Svartpeppar
- Salt
Topping
- Finhackad rödlök
- Romröra
- Räkor
- Dillkvist
Romröra
- 2 dl Crème fraiche
- 80 g Philadelphia
- 1 msk stenbitsrom
Gör så här:
Pajdeg
- Starta ugnen på 225 grader.
- Blanda samman mjöl, smör och vatten i matberedaren.
- Låt degen vila i en bunke i kyl 15-20 minuter.
- Tryck ut i smord pajform / muffinsformar för minipajer och nagga botten med en gaffel. Pensla botten lätt med ett vispat ägg.
- Förgrädda i ugnen tills lätt gyllene på botten.
Romröra
- Blanda Crème fraiche, Philadelphia och rom i en skål tills allt är blandat.
Fyllning
- Riv västerbottenosten grovt på ett rivjärn.
- Vispa ihop ägg och grädden. Salta och peppra. Tillsätt osten samt dillen till bunken och fyll pajen/pajerna.
- Grädda 15-20 minuter tills stelnad & fin färg.
- Ta ut och låt svalna något.
- Toppa pajen med små klickar av romröran, finhackad rödlök, en dillkvist och skalade räkor. Servera och njut!
Dryckestips
Rosévin eller en iskall lager.